Председателят на УС на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров коментира

...
Председателят на УС на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров коментира
Коментари Харесай

Д-р Иван Маджаров: Постковид синдромът може да превърне обществата ни в хронично болни

Председателят на УС на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров разяснява имунизацията по БТВ:

" Не мисля, че казусът на нашето общество е дали ще бъдат оползотворени 42 000 дози ваксини. Смятам, че те са тук, с цел да запълнят една ниша - измежду тези, които желаят да имунизират децата си. Ролята на страната е да обезпечи процеса. Не е наложително тези ваксини да бъдат сложени, те са за тези, които желаят. 

Българските общопрактикуващи лекари вършат имунизация на деца от десетки години. Променяли са се даже наложителните ваксини. Важните решения са, че осъзнававаме грешката си. Обединихме се върху това, че би трябвало да се фокусираме върху обособени хора и таргети. Всеки има разнообразни чувства за света и ние се обединихме към тях. Позитивната акция би трябвало да изясни на всеки за какво би трябвало да се имунизира. ЕМА утвърди пета доза ваксина, само че има задоволително ваксини в България, засега няма потребност. 

За две години влязохме в тема би трябвало ли да има от всички типове ваксини. Ваксините трялва да бъдат ефикасни и е работа на учените, а не на обществото да преценя. 

Всеки се обръща към персоналния си доктор за съвет, това е обикновено. Те слагат ваксини, процесите текат. Има проблеми в обособените групи и таргети, които останаха недокоснати. Ние като лекари дадохме своето, пристигнало е времето антрополози и социолози да дадат.

Има неща които не зависят от това да оповестяваме формулата на имунизацията.

Постковид синдромът е значим, тъй като стана ясно, че наред с жертвите, които даваме в острата фаза, една огромна численост развива постковид синдром. Добавят се нови и нови хронично заболели хора. Както върви, нашите общества ще се трансфорат в хронично заболели общества. Оказа се, че този вирус поврежда микроциркулацията на кръвта и оттам целия организъм. 

За резултатие от зеления документ мога да кажа, че не се ползват доста в цялост. Проверките са официални, в другите страни вършат с електронен читател инспекция дали е годен или не. Да не забравяме подправените документи. Ако за някой доктор се окаже, че взе участие в скица с подправени документи, той повече няма да е доктор.

Елементарно е да имаш баркод читател, само че не се прави. Ние сме общество цивилизовано и ще се саморегулираме. РЗИ са извадка от всички нас. Не можем да стоварим всичко върху тях. Тепърва ще се сблъскваме с нелечението на други болести, които Ковид измести. Сигурен съм, че всеки осъзнава, не можем да променим нещо, което не можем да променим. Идват празници, да променим настройката най-малко все още... "
 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР